Πόσο σημαντικά είναι για το ζώο μου τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες;

Πόσο σημαντικά είναι για το ζώο μου τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες;

Άρθρο του κ. Δημήτρη Ταρατσά

Γεωπόνου – Ζωοτέχνη

Δείτε τα αμινοξέα εδώ.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για τη ζωοτροφή θεωρείται ψιλά γράμματα και μόνο ειδικοί μπορούν με σιγουριά να εκφέρουν άποψη. Η αντίληψη αυτή είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη!

Η γνώση των ευεργετικών ουσιών που προσφέρονται από τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι απαραίτητη και έγκειται στην αγάπη για το ζώο μας. Αλλά πριν αποφασίσουμε ποια είναι η κατάλληλη, πρέπει πρώτα να επιδιώξουμε μια πρώτη γνωριμία…

Τι είναι οι πρωτεΐνες και από πού προέρχονται?

Μια πρωτεΐνη δημιουργείται όταν πολλά μικρά μόρια, τα αμινοξέα, συνδυαστούν μεταξύ τους. Αν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε όλες τις λειτουργίες των πρωτεϊνών, θα ήταν το πλέον δύσκολο και χρονοβόρο, διότι είναι αμέτρητες. Ουσιαστικά ολόκληρη η δομή του ζώου αποτελείται από πρωτεΐνες. Μπορούν να εντοπιστούν στο οστεολογικό σύστημα, στο μυικό, στο δέρμα, το τρίχωμα ακόμη και στα νύχια του ζώου μας.

Οι βιολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται στα κύτταρα (όπως η μυική ενδυνάμωση του ζώου) είναι αποτέλεσμα των πρωτεϊνών. Επιγραμματικά οι πρωτεΐνες φέρουν διάφορα θρεπτικά συστατικά και άλλα μακρομόρια, συνιστούν ορμόνες, και συμμετέχουν ενεργά στο ανοσοποιητικό σύστημα (πρωτεΐνες = αντισώματα) μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Ιδιαίτερα στα σαρκοφάγα ζώα, οι πρωτεΐνες αξιοποιούνται ως πηγές ενέργειας, διότι μεταβολίζονται απευθείας σε γλυκόζη.

 

Τα αμινοξέα

Τα αμινοξέα όπως αναφέραμε, είναι μικρά μόρια που όταν συνδυαστούν κατάλληλα απαρτίζουν τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες πραγματοποιούνται με χιλιάδες διαφορετικούς συνδυασμούς των αμινοξέων. 20 αμινοξέα είναι από τα πλέον γνωστά και σημαντικά για την σωστή ανάπτυξη του ζώου μας, καθένα από τα οποία συμβάλλει σε συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος και των επί μέρους διεργασιών της καθημερινότητάς του.

Ενδεικτικά κατηγοριοποιούνται σε «απαραίτητα» και «μη απαραίτητα», αναλόγως τη μεταβολική τους προέλευση. Και οι δύο κατηγορίες όμως είναι αναγκαίες να λαμβάνονται από το ζώο μας προκειμένου να διατηρείται υγιές και δυνατό.

Απαραίτητα αμινοξέα χαρακτηρίζονται όλα εκείνα που δεν μπορούν να παραχθούν απευθείας από τον οργανισμό είτε βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα, μη επαρκή για τη σωστή ανάπτυξη του ζώου. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη η κατανάλωση τους ως συμπλήρωμα στην τροφή. Συγκεκριμένα είναι οι ακόλουθες:

ΛΥΣΙΝΗ-ΑΡΓΙΝΙΝΗ-ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ-ΘΡΕΟΝΙΝΗ-ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ-ΒΑΛΙΝΗ-

ΙΣΤΙΔΙΝΗ- ΙΣΟΛΕΥΚΙΝΗ-ΛΕΥΚΙΝΗ- ΦΑΙΝΥΛΑΛΑΝΙΝΗ

Μη απαραίτητα αμινοξέα θεωρούνται εκείνα που παράγονται οργανικά σε επαρκείς ποσότητες μέσω άλλων πρωτεϊνών ή άλλων αμινοξέων. Αυτές είναι:

ΑΛΑΝΙΝΗ- ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗ- ΑΣΠΑΡΤΙΚΟ – ΚΥΣΤΕΙΝΗ-ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ- ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ- ΓΛΥΚΙΝΗ

ΥΔΡΟΞΥΛΥΣΙΝΗ- ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ- ΠΡΟΛΙΝΗ – ΣΕΡΙΝΗ- ΤΥΡΟΣΙΝΗ

Δείτε τα αμινοξέα εδώ.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.