Η ΑΑΔΕ για de minimis και ειδικό καθεστώς αγροτών

Δημοσιεύτηκε 22/07/2020

 

Αρνητική η ΑΑΔΕ στο αίτημα αγροτών-κτηνοτρόφων να μην συνυπολογίζονται στο όριο των 5.000 ευρώ του ειδικού καθεστώτος τα de minimis που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα – παράθυρο από το Οικονομικών.

«Οι ενισχύσεις de minimis προσμετρώνται στον συνυπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ με ενδεχόμενη υπαγωγή των υπό εξέταση δικαιούχων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ».

Αυτό απαντά ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, κ. Ευθύμιος Σαΐτης, σε σχετική ερώτηση βουλευτών στη Βουλή προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Το σχετικό αίτημα είχαν απευθύνει οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζητώντας να μην προσμετρώνται οι ενισχύσεις de minimis που έλαβαν οι παραγωγοί το προηγούμενο διάστημα στο ποσό που λαμβάνεται υπόψη (5.000 ευρώ) για τον προσδιορισμό ενός αγρότη (αν ανήκει δηλαδή στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ).

Παράλληλα κι άλλες οργανώσεις ζήτησαν να μην φορολογούνται οι συγκεκριμένες ενισχύσεις.

Βέβαια απαντώντας στις ίδιες ερωτήσεις το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι εξετάζει τα αιτήματα όλων των φορέων.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος απάντησε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν με φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκμετάλλευσής τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την ασκούμενη φορολογική πολιτική και ειδικότερα τον τρόπο φορολόγησης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατίθενται από φορείς, σωματεία και εκπροσώπους των γεωργών – κτηνοτρόφων.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα προωθηθούν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα υγιή δημόσια οικονομικά, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Η απάντηση του Οικονομικών

Η ερώτηση

Μπίκας Αλέξανδρος
Scroll to Top