Με καλούς οιωνούς για τον παραγωγό εκτυλίσσεται η συγκομιδή. Όπως έχει γράψει και πάλι ο ΑγροΤύπος, η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, ωστόσο σε γενικές γραμμές, τα δέντρα είναι υγιή και η εσοδεία, ποιοτική.
Στο νομό Φθιώτιδας, που παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου κελυφωτού φιστικιού η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τις 10-12 Αυγούστου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Στασινός, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Μώλου «το μάζεμα ξεκίνησε γύρω στις 10 Αυγούστου και τώρα, αυτές τις ημέρες, ολοκληρώνεται το πρώτο χέρι. Οι ποσότητες είναι γενικά μειωμένες, αλλά η ποιότητα σε υψηλά standards».
«Το μάζεμα έχει ξεκινήσει αλλά η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ίσως και 30-40% της αναμενόμενης. Ακούω για υψηλά ποσοστά κλειστού φιστικιού. Εκτιμώ ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά αυτή που έρχεται. Σε σχέση με τις τιμές δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, αλλά με δεδομένο την χαμηλή διαθεσιμότητα φιστικιού αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή», δήλωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο από το Κτήμα Κυριακούλη, που βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων.
Τέλος, όπως μας δήλωσε ο υπεύθυνος του κτήματος Κατσαρού από την Σαλαμίνα: «Σε κάποιες περιοχές έπεσε χαλάζι στα τέλη του Ιουνίου. Παράλληλα, σε άλλες περιοχές υπήρχε μεγάλο πρόβλημα από ένα συγκεκριμένο έντομο. Γενικά υπήρχαν προβλήματα φυτοπροστασίας όλη τη χρονιά, εντονότερα από ό,τι άλλες χρονιές. Σαν ποιότητα στα δικά μου τουλάχιστον κτήματα έχω παρατηρήσει μια αύξηση του ποσοστού των κλειστών φιστικιών. Η συγκομιδή ξεκίνησε και εδώ γύρω στις 10 Αυγούστου».
Σημειωτέον ότι ορισμένες φιστικοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως ο Αυλώνας, τα Μέγαρα και η Χαλκιδική χτυπήθηκαν μέσα στη χρονιά από χαλαζοπτώσεις. Μειωμένη εξάλλου αναμένεται και η παραγωγή της Τουρκίας. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εξαγωγές φιστικιών από το Ιράν, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή αγορά. Οι Ιταλοί έμποροι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας. Ενδιαφέρον υπάρχει και από εμπόρους του Ισραήλ της Κύπρου, ενώ την περσινή χρονιά έγιναν εξαγωγές και προς Σουηδία.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές παραγωγού
Αναφορικά με τις τιμές, ακούγεται ότι θα ξεκινήσουν από υψηλά επίπεδα και θα διαμορφωθούν εν αρχή στα 8 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά φιστίκια Α’ ποιότητας και στα 6,5 ευρώ το κιλό για τα κλειστά.
Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής, χονδρέμποροι ήδη παζαρεύουν ποσότητες φιστικιού με παραγωγούς στα 8 ευρώ το κιλό για ανοικτά και κλειστά φιστίκια, όταν το ποσοστό των κλειστών φιστικιών δεν ξεπερνά το 30% στο σύνολο.
Πηγή: www.agrotypos.gr
